Specialist in fotobehang op maat

Fotobehang plakken

Met fotobehang kan je je kamer snel én eenvoudig een hele andere look geven. En als je weet hoe je moet behangen dan kan je met een nieuw behang op de muur makkelijk de sfeer van je interieur volledig transformeren. Fotobehang plakken is relatief eenvoudig, maar het vergt geduld en aandacht voor detail. Vooral als je behang met patronen ophangt, dat je bij de naden moet laten aansluiten. Natuurlijk staat het team van Fotobehangen voor je klaar met raad. Lees vooral verder en ontdek tips voor fotobehang plakken!

Een selectie van bijzonder Steden fotobehang

Voordat je begint met fotobehang plakken

Natuurlijk delen we een aantal tips met je die je helpen bij het fotobehang plakken.
  • Voordat je begint om nieuw behang op de muur te plakken is het belangrijk om oud behang van de muur af te halen. Dit is nodig omdat de muur zo glad mogelijk moet zijn voordat je met behangen kunt beginnen.
  • Eventuele gaten moeten gedicht en glad gemaakt worden.
  • Houd er rekening mee dat bij fotobehang met lichte kleuren de muurkleur door kan schijnen, dus neutraliseer eerst de eventuele kleurverschillen op de muur.
  • Bij een onbehandelde gestucte wand die nog vrij poreus is, is aan te raden om de muur eerst voor te behandeld met een grondlaag.
  • Zorg voor een constante kamertemperatuur en vermijd tocht door open ramen of deuren. Ook de verwarming moet niet te hoog staan, want dan droogt de lijm te snel en kan het behang weer loskomen van de muur. Een temperatuur van ongeveer 18 -21 graden Celsius is prima.

Starten met behangen

De muur is klaar om behangen te worden. Nu kan het echte werk dus gaan beginnen. We hebben nog wat tips die je helpen om te zorgen dat het behang perfect op de muur komt. Begin dus nog niet met het fotobehang plakken, maar lees eerst even verder.
  • Om niet mis te grijpen tijdens het behangen, kun je alle benodigde hulpmiddelen verzamelen voordat je gaat beginnen. Denk hierbij aan een insmeerborstel, een snijliniaal, een stanleymes, een behangborstel, een schaar, een naadroller, een doekje en een emmer met een spons.
  • Controleer voordat je gaat beginnen ook of je fotobehang compleet is. Dit doe je door de verschillende behangbanen of -delen naast elkaar te leggen om op eventueel kleurverschil te checken. Ook kun je zo nagaan of de print goed doorloopt en of alle delen even groot zijn. Bij airtexbehang die uit één geheel bestaat hoef je dus niet de banen naast elkaar te leggen maar controleer je de gehele print.
  • Om het beste resultaat te krijgen met het fotobehang plakken is het van groot belang dat de eerste baan of het eerste deel recht op de muur geplakt wordt. Om dit voor te bereiden teken je een loodlijn op de muur met potlood met behulp van een waterpas.
  • En behangen doe je van licht naar donker; begin dus bij het raam met de eerste baan. Zodoende heb je minder kans dat je de naden ziet bij daglicht als je tenminste voor vliesbeahng hebt gekozen.

Welke type behanglijm heb je nodig

Het is belangrijk om het juiste type lijm voor het juiste soort behang te gebruiken. Bij papieren behang breng je de lijm direct op de achterkant van het behang aan. Perfax methyl blauw speciaal voor papieren fotobehangen kan je hiervoor gebruiken. Maak de lijm volgens de instructies en smeer een dunne laag lijm op de achterzijde van het behangdeel. Perfax Roll on behanglijm is goede lijm voor het opplakken van vlies fotobehang. De lijm wordt op de muur aangebracht waardoor het behangen heel eenvoudig is. Prepareer de lijm volgens de instructies op de verpakking. Voor airtexbehang heb je speciale behanglijm nodig die geschikt is voor zwaarder behangen soorten zoals onze kant en klare professionele behanglijm

Papierenbehang aanbrengen

Doordat je bij papieren behang met verschillende delen die je boven en naast elkaar moet plakken, vereist het behangen enige nauwkeurigheid. Zorg bij het aanbrengen van de lijm ervoor dat ieder behangdeel een gelijke hoeveelheid behanglijm krijgt. De inwerktijd van elk deel dient even lang te zijn, gebruik hierbij eventueel een stopwatch. Dit in verband met het uitzetten van het papier en het precies aansluiten van het patroon. Laat de lijm ongeveer 1 à 2 minuten intrekken. Let erop dat je de randen ook goed insmeert met lijm. Gebruik niet teveel lijm, dit maakt het behang (te) nat en geeft kans op scheuren. Als je behang hebt ingesmeerd met de behanglijm en de lijm heeft kunnen intrekken, ga je de behangdelen één voor één op de muur plakken. Plak het eerste behangdeel tegen de hulplijn aan. Begin met gladstrijken vanuit de hoek, van boven naar beneden. Wrijf het behang vervolgens voorzichtig met een zachte droge doek aan. Plak de verschillende delen in de aangegeven volgorde op en zorg dat de behangdelen elkaar een stukje overlappen (vaak staat dit gemarkeerd op het behang). Heb je een patroon in je behang? Dan moet je natuurlijk ook zorgen dat dit patroon netjes op elkaar aansluit tijdens het fotobehang plakken. Als het gehele behang op de muur zit, laat je het drogen bij een constante kamertemperatuur. Vermijdt tocht door ramen en deuren te sluiten. Eventuele kleine luchtbellen verdwijnen meestal binnen een paar dagen.

Vliesbehang plakken

Bij vliesbehang plakken breng je het plaksel met een vachtroller, kortharige borstel of kwast gelijkmatig op de ondergrond aan, iets breder dan één baanbreedte van het behang. Breng direct hierna op de nog natte lijmlaag een behangbaan aan. Plaats de eerste baan zo recht mogelijk langs de startlijn en strijk er met droge doek, een kunststof spatel of borstel overheen voor een glad resultaat. Strijk het behang altijd vanuit het midden naar de rand en van boven naar beneden straks op de muur. Zorg ervoor dat ook de naden goed aangedrukt worden. Behang de volgende baan strak stotend tegen de eerder geplakte baan aan. Ga zo door tot je het hele vliesbehang hebt opgeplakt. Snijd eventueel overbodige behang weg met een scherp stanleymes. Door hierbij een behanglineaal te gebruiken kun je het recht afsnijden. Vliesbehang kan je loshalen als het niet goed zit. Doe dit dan wel voordat de lijm opdroogt. Luchtbellen achter het behang kun je voorzichtig lek prikken met een speld. Veeg het vliesbehang daarna met een borstel weer glad. Mochten er lijmvlekken zijn ontstaan dan kun je die verwijderen met een licht vochtige doek of spons, maar dep de plek daarna wel goed droog.

Airtexbehang plakken

Rol het behang zo op dat je de print later van links naar rechts af kunt rollen of als je een klein formaat hebt kan je het ook van boven naar onder afrollen. Saus de wand goed in met de behanglijm. Zet het behang links bovenin aan op de wand en rol de print rustig af. Oefen hierbij druk uit aan de bovenzijde. Zolang de lijm nog nat is, kan je het behang verschuiven of loshalen. Als de print goed is geplaatst kan je deze met een spatel aanduwen. Werk hierbij van boven en het midden naar buiten toe. Snijd nu eventueel de randen en andere overtollige materiaal weg en duw de randen nog eens extra aan met een spatel. Verwijder lijmresten op de print met schoon water en droog het oppervlak na. Indien het fotobehang niet aan een rand begint, maar midden op de muur dan moet er niet te veel lijm op de zijkanten gesmeerd worden. De lijm zou vlekken op de muur achter kunnen laten. Mocht je een lijmvlek zien, verwijder de lijm dan direct met een vochtige spons en maak deze weer deppend droog.

Heb je vragen over het fotobehang plakken? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.