Het bevestigen van fotobehangPlakinstructies standaard fotobehang

De fotowanden zijn gemaakt van speciaal behangpapier met UV stabiele inkt. Om het ophangen gemakkelijk te maken zijn de fotobehangen verdeeld in kleinere delen waarbij het nummer c.q. de volgorde op de achterkant vermeld wordt. Elk model fotobehang heeft een standaard maat waarbij het mogelijk is zelf de breedte of hoogte korter te knippen. Voor het opplakken van het fotobehang raden we de volgende stappen aan:

 1. Vooraf

 2. Let erop dat je voordat je begint met plakken controleert of het behang in orde is. Leg alle delen naast elkaar uit zodat je ziet hoe de foto verdeeld is over de verschillende delen. Leg de behangdelen vervolgens op elkaar om jezelf ervan te verzekeren dat alle delen even groot zijn. Als je eenmaal begint met plakken zetten de delen namelijk iets uit en na het opdrogen krimpen ze weer iets. Het is daarom belangrijk alle delen gelijk te behandelen.

  Mocht je voordat je begint met plakken fabricagefouten tegenkomen, neem dan gelijk contact op met Fotobehangen.nl. Opplakken van het fotobehang houdt aanvaarding van het product in!

 3. Muurvoorbereiding

 4. De muur waarop het fotobehang geplakt wordt moet net als bij gewoon behang glad, vetvrij en schoon zijn. Als er nog oude behangresten aanwezig zijn dan moeten deze eerst met een spatel verwijderd worden. Eventuele gaten moeten gedicht en glad gemaakt worden.

 5. Voorbereiding plaksel

 6. Indien er lijm bij het behang geleverd wordt kun je dit gebruiken. In de instructies staat aangegeven hoeveel lijmpoeder en water je dient te gebruiken.
  Voor het standaard fotobehang dat geleverd wordt zonder lijm bevelen we aan lijm te kopen speciaal voor papieren behang en die aangebracht wordt op het behang, bijvoorbeeld Perfax blauw (je kunt deze lijm ook gelijk bij je fotobehang bestellen via onze website). Let op dat je niet teveel lijm op het fotobehang aanbrengt. Als het behang te vochtig wordt, is er kans dat het gaat scheuren.

 7. Voorbereiding voor plakken fotobehang

 8. Aangezien vele muren niet volledig recht zijn, bevelen we aan om hulplijnen te tekenen voor het opbrengen van de verschillende fotowand delen. Teken met potlood de lijnen op de muur met behulp van een centimeter, een waterpas (voor de horizontale lijnen) en een schietlood (verticale lijnen).

 9. Aanbrengen fotobehang

 10. Zorg ervoor dat je bij normale kamertemperatuur het behangpapier opplakt en houdt deuren en ramen gesloten. Smeer het eerste paneel die je gaat opbrengen in met lijm en laat deze ongeveer een minuut intrekken. Plak deze vervolgens op de muur en volg daarbij de getekende hulplijnen. Begin met een hoek en strijk de vellen van boven naar beneden glad, zodat er geen luchtbellen achterblijven. Vervolgens smeer je het volgende paneel in met lijm en na de intrektijd breng je ook deze aan op de muur. Laat de vellen ongeveer 2 mm overlappen. Let op dat je de modellen van 1Wall met zo´n 5 mm moet overlappen.
  Het fotobehang is gemaakt van papier en na het aanbrengen van de lijm wordt dit wat kwetsbaarder. Wees dan ook voorzichtig met het verwerken van dit materiaal, anders bestaat de kans op scheuren. Breng de lijm dun en egaal aan en maak het behang niet te nat. Wrijf het behang op de muur voorzichtig aan met een zachte doek.

  De inwerktijd van de lijm dient bij elk deel even lang te zijn. Zo voorkom je verschil in grootte. Fotobehang heeft namelijk de eigenschap dat het na het opbrengen van de lijm enigszins uitzet, afhankelijk van de omstandigheden als temperatuur en vocht. Eenmaal droog zal het behang weer enigszins krimpen. De panelen van het behang dienen elkaar daarom bij het aanbrengen met enige millimeters te overlappen. Wanneer je de behangdelen gaat aanbrengen doe je dit het beste onafgebroken, omdat als eerdere delen inmiddels zijn opgedroogd het lastiger zal zijn om de volgende delen goed aan te laten sluiten.

 11. Drogen

 12. Laat de fotowand langzaam drogen bij kamertemperatuur en vermijd tocht. Geniet vervolgens van je nieuwe muur!

  Controleer voor het opplakken goed of je fotobehang compleet is en of je alle delen op de juiste volgorde hebt klaarliggen.
  De volledige plakinstructies worden geleverd bij elke fotowand.

  * In het geval dat je fotobehang is beschadigd gedurende het transport of onvolkomenheden vertoont, geef dit dan aan direct na ontvangst van je fotobehang en wij zorgen voor een passende oplossing. Fotobehangen.nl is niet verantwoordelijk voor het juist opplakken van het fotobehang. Opplakken van het behang betekent aanvaarding van het product.

  Walltastic behangen
  De plakinstructies voor de Walltastic modellen zijn gelijk aan de standaard plakinstructies voor fotobehangen. Je moet alleen op de verpakking kijken of je het behang moet overlappen of niet (dit wordt per model aangegeven). Als je het behang tegen elkaar kunt plakken, moet je opletten dat je goed de randen met lijm hebt ingesmeerd. Mocht je onverhoopt na het plakken toch kleine kiertjes zien tussen de behangdelen, dan kun je de randen met je vinger met lijm insmeren en weer tegen elkaar aandrukken.

  Plakinstructies muurposters uit één deel
  Je kunt muurposters op verschillende manieren op de muur bevestigen: met dubbelzijdig tape, met punaises, in een lijst of met behanglijm. Als je kiest voor behanglijm adviseren wij Perfax blauw Methyl speciaal voor papieren behangen. Let erop dat je de poster maar heel dun insmeert met lijm om te voorkomen dat het behang te zwaar wordt als je het optilt en gaat scheuren. Het optillen en op de muur bevestigen van de poster moet met minimaal 2 personen gebeuren. Je kunt verder bovenstaande plakinstructies voor papieren fotobehang aanhouden.
Plakinstructies vliesfotobehang

De vlies fotobehangen zijn gemaakt van een kwaliteitsvlies fotobehang met als voordeel:

 • Veel sterker dan het standaard papieren fotobehang.
 • Zeer makkelijk te bevestigen omdat de lijm wordt aangebracht op de muur i.p.v. op het fotobehang.
 • Het behang kan met een licht vochtige doek worden schoongemaakt.

 • Het fotobehang wordt geleverd in één enkele rol van 47,5 cm breedte. De banen van de foto zijn gemarkeerd met een witte strook waar de panelen van elkaar losgeknipt moeten worden. Afhankelijk van de maat van het fotobehang kan het zijn dat de laatste baan een witte strook heeft om tot de gewenste maat te komen. Deze strook kunt je voor het opplakken makkelijk lossnijden. Controleer voor het opplakken goed of je fotobehang compleet is en of je alle banen op de juiste volgorde hebt klaarliggen, zodat je achter elkaar door kunt plakken. Let op dat opplakken van het product aanvaarding van het fotobehang betekent.

  Voor het plakkken van vlies fotobehang bevelen we de volgende stappen aan:

  1. Muurvoorbereiding

  2. De muur waarop het fotobehang geplakt wordt moet net als bij gewoon behang glad, vetvrij, droog en schoon zijn. Als er nog oude behangresten aanwezig zijn dan moeten deze eerst met een spatel verwijderd worden. Eventuele gaten moeten gedicht en glad gemaakt worden. Houd er rekening mee dat bij fotobehang met lichte kleuren de muurkleur door kan schijnen. Wij adviseren daarom dat de ondergrond licht is en een egale kleur bevat.

  3. Lijm

  4. Het vlies fotobehang van Fotobehangen.nl wordt zonder lijm geleverd. We raden aan lijm te gebruiken die geschikt is voor vliesbehang en die aangebracht wordt op de muur, bijvoorbeeld Bison behangplaksel. Je kunt deze lijm gelijk bij je fotobehang bestellen op onze website.

  5. Opplakken vlies fotobehang

  6. Breng de lijm gelijkmatig op de muur aan (niet op het behang), bij voorkeur met een roller. Begin met lijm voor (ruim) 1 baan en breng het behang per baan van boven naar beneden op de natte lijm aan. Breng de banen strak stotend tegen elkaar aan. Wrijf eventuele kreuken of luchtbellen weg met de handen of een spatel. Plak zo het hele fotobehang baan voor baan op de muur. Zo lang de lijm nog nat is, kan een baan eventueel nog losgehaald en opnieuw opgeplakt of verplaatst worden. Let op dat er niet teveel lijm aan de uiteinden zit want dan is er kans dat de lijm vlekken achterlaat buiten het fotobehang.

  * In het geval dat je fotobehang is beschadigd gedurende het transport of onvolkomenheden vertoont, geef dit dan aan direct na ontvangst van je fotobehang en wij zorgen voor een passende oplossing. Fotobehangen.nl is niet verantwoordelijk voor het juist opplakken van het fotobehang. Opplakken van het behang houdt aanvaarding van het product in.

Instructies gepersonaliseerde fotobehangen

De gepersonaliseerde fotobehangen zijn gemaakt van vlies fotobehang van hoge kwaliteit, speciaal voor het bedrukken van foto´s. Het materiaal is zeer sterk en heeft als voordeel:

 • Veel sterker dan het standaard papieren fotobehang.
 • Zeer makkelijk te bevestigen omdat de lijm wordt aangebracht op de muur i.p.v. op het fotobehang.
 • Het behang kan met een licht vochtige doek worden schoongemaakt.

 • Het fotobehang wordt geleverd in één enkele rol in banen van 47,5 cm breed. Na elke baan is een witte strook om te markeren waar de banen van elkaar losgesneden kunnen worden. Afhankelijk van de maat van het fotobehang kan het zijn dat de laatste baan een witte strook heeft om tot de gewenste maat te komen. Deze strook kunt dien je voor het opplakken makkelijk wegsnijden.

  Voor het bevestigen van gepersonaliseerde fotobehangen bevelen we de volgende stappen aan:

  1. Muurvoorbereiding

  2. De muur waarop het fotobehang geplakt wordt moet net als bij gewoon behang glad, vetvrij, droog en schoon zijn. Als er nog oude behangresten aanwezig zijn dan moeten deze eerst met een spatel verwijderd worden. Eventuele gaten moeten gedicht en glad gemaakt worden. Houd er rekening mee dat bij fotomuren met lichte kleuren de muurkleur door kan schijnen. Wij raden dus aan dat de ondergrond een lichte, egale kleur bevat.

  3. Lijm

  4. Het vlies fotobehang van Fotobehangen.nl wordt zonder lijm geleverd. We raden aan lijm te gebruiken die geschikt is voor vliesbehang en die aangebracht wordt op de muur, bijvoorbeeld Bison behangplaksel. Je kunt deze lijm eventueel gelijk bij je bestelling mee bestellen op onze website.

  5. Opplakken vlies fotobehang

  6. Breng de lijm gelijkmatig op de muur aan (niet op het behang), bij voorkeur met een roller. Begin met lijm voor (ruim) 1 baan en breng het behang per baan van boven naar beneden in de natte lijm aan. Wrijf eventuele kreuken of luchtbellen weg met de handen of een spatel. Plak zo het hele fotobehang baan voor baan op de muur. Zo lang de lijm nog nat is, kan een baan eventueel nog losgehaald en opnieuw opgeplakt of verplaatst worden. Let op dat er niet teveel lijm aan de uiteinden zit want dan is er kans dat de lijm vlekken achterlaat buiten het fotobehang.

   * In het geval dat je fotobehang is beschadigd gedurende het transport of onvolkomenheden vertoont, geef dit dan aan direct na ontvangst van het fotobehang en wij zorgen voor een passende oplossing. Fotobehangen.nl is niet verantwoordelijk voor het juist opplakken van het fotobehang. Opplakken van het fotobehang houdt aanvaarding van het product in.