Het bevestigen van fotobehang

Plakinstructies fotobehang papier standaard

De fotowanden zijn gemaakt van speciaal behangpapier met UV stabiele inkt. Om het ophangen gemakkelijk te maken zijn de fotobehangen verdeeld in kleinere delen waarbij het nummer c.q. de volgorde op de achterkant vermeld wordt. Elk model fotobehang heeft een standaard maat waarbij het mogelijk is zelf de breedte of hoogte korter te knippen. Voor het opplakken van het fotobehang raden we de volgende stappen aan:

1. Vooraf

Let erop dat je voordat je begint met plakken controleert of het behang in orde is. Leg alle delen naast elkaar uit zodat je ziet hoe de foto verdeeld is over de verschillende delen. Leg de behangdelen vervolgens op elkaar om jezelf ervan te verzekeren dat alle delen even groot zijn/goed aansluiten. Alle delen zijn bij levering gelijk van formaat maar bij verwerking kan een verschil ontstaan i.v.m. uitzetting. Als je eenmaal begint met plakken zetten de delen iets uit en na het opdrogen krimpen ze weer iets. Het is daarom belangrijk alle delen gelijk te behandelen. Volg altijd de bijgesloten gebruiksaanwijzing. Mocht deze afwijken van het onderstaande dan gaat de bijgesloten gebruiksaanwijzing voor. Wanneer er geen gebruiksaanwijzing is bijgesloten volg dan onderstaand verwerkingsadvies. Mocht je voordat je begint met plakken fabricagefouten tegenkomen, neem dan gelijk contact op met Fotobehangen.nl. 
Opplakken van het fotobehang houdt aanvaarding van het product in! Na (gedeeltelijke) verwerking is reclameren niet mogelijk. We aanvaarden geen aansprakelijkheid voor kosten die ontstaan door het aanbrengen of verwijderen van het artikel.

2. Muurvoorbereiding

Zorg voor een schone, vetvrije, en gladde ondergrond. Aangezien muren vaak niet 100% recht zijn raden we aan hulplijnen te tekenen voor het opplakken. Gebruik hiervoor een centimeter of waterpas (horizontale lijnen) en schietlood (verticale lijnen). Bestaat het vermoeden dat de ondergrond sterk zuigt dan trekt de behanglijm zeer sterk in de onbehandelde muur. Gebruik dan een grondlaag die de zuigkracht van de muur wegneemt. Bij dessins met lichte ondergronden, kunnen kleurafwijkingen in de ondergrond doorschijnen

3. Voorbereiding plaksel

Indien er lijm bij het behang geleverd wordt kun je dit gebruiken. In de instructies staat aangegeven hoeveel lijmpoeder en water je dient te gebruiken.

Voor het standaard fotobehang dat geleverd wordt zonder lijm bevelen we aan lijm te kopen speciaal voor papieren behang en die aangebracht wordt op het behang, bijvoorbeeld Perfax blauw (je kunt deze lijm ook gelijk bij je fotobehang bestellen via onze website). Let op dat je niet teveel lijm op het fotobehang aanbrengt. Als het behang te vochtig wordt, is er kans dat het gaat scheuren.

4. Aanbrengen fotobehang

Zorg ervoor dat je bij constante kamertemperatuur het behangpapier opplakt en houdt deuren en ramen gesloten. Ook de verwarming moet niet te hoog staan, want dan droogt de lijm te snel en kan het behang weer loskomen van de muur. Een temperatuur van ongeveer 18 -21 graden Celsius is prima. Smeer het eerste paneel die je gaat opbrengen in met lijm en laat deze ongeveer een 2 à 3 minuten intrekken. Plak deze vervolgens op de muur en volg daarbij de getekende hulplijnen. Begin met een hoek en strijk de vellen van boven naar beneden glad, zodat er geen luchtbellen achterblijven. Vervolgens smeer je het volgende paneel in met lijm en na de intrektijd breng je ook deze aan op de muur. Laat de vellen ongeveer 2 mm overlappen. Let op! Dit kan verschillen per leverancier dus lees goed de instructies die bij het fotobehang wordt geleverd. Voor de behangen van Walltastic gelden andere instructies. Lees hiervoor de aanvullende informatie op deze pagina.

Het fotobehang is gemaakt van papier en na het aanbrengen van de lijm wordt dit kwetsbaarder. Wees dan ook voorzichtig met het verwerken van dit materiaal, anders bestaat de kans op scheuren. Breng de lijm dun en egaal aan en maak het behang niet te nat. Wrijf het behang op de muur voorzichtig aan met een zachte doek.

De inwerktijd van de lijm dient bij elk deel even lang te zijn. Zo voorkom je verschil in grootte. Fotobehang heeft namelijk de eigenschap dat het na het opbrengen van de lijm enigszins uitzet, afhankelijk van de omstandigheden als temperatuur en vocht. Eenmaal droog zal het behang weer enigszins krimpen. De panelen van het behang dienen elkaar daarom bij het aanbrengen met enige millimeters te overlappen. Vanwege de lichte uitzetting en krimp raden we aan alle delen één voor één achter elkaar op te plakken en niet halverwege te stoppen. Het behang krimpt enigszins als het droog wordt. Het verschil tussen de oorspronkelijke afmetingen en de uiteindelijke afmetingen, als gevolg van uitzetten en krimp, kan maximaal 5% bedragen. Zorg er ook voor dat je de inwerktijd zeker in acht neemt zodat het behang goed ingeweekt is door de lijm en dus al is uitgezet. Het weke behang laat zich nu prima plaatsen en kan je zelfs nog wat schuiven. Eventuele bobbels trekken vanzelf weer weg doordat het drogende behang gaat krimpen.

5. Drogen

Laat de fotowand langzaam drogen bij kamertemperatuur en vermijd tocht. Geniet vervolgens van je nieuwe muur!

* In het geval dat je fotobehang is beschadigd gedurende het transport of onvolkomenheden vertoont, geef dit dan aan direct na ontvangst van je fotobehang en wij zorgen voor een passende oplossing. Fotobehangen.nl is niet verantwoordelijk voor het juist opplakken van het fotobehang. Opplakken van het behang betekent aanvaarding van het product. 

Walltastic behangen opplakken

De plakinstructies voor de Walltastic modellen zijn gelijk aan de standaard plakinstructies voor fotobehangen. Je moet alleen op de verpakking kijken of je het behang moet overlappen of niet (dit wordt per model aangegeven op de verpakking). Als het overlappend moet worden geplakt wordt dit bovendien gemarkeerd op het behang. Als je het behang tegen elkaar kunt plakken, moet je opletten dat je goed de randen met lijm hebt ingesmeerd. Mocht je onverhoopt na het plakken toch kleine kiertjes zien tussen de behangdelen, dan kun je de randen met je vinger met lijm insmeren en weer tegen elkaar aandrukken.

Plakinstructies muurposters uit één deel 

Je kunt muurposters op verschillende manieren op de muur bevestigen: met dubbelzijdig tape, met punaises, in een lijst of met behanglijm. Als je kiest voor behanglijm adviseren wij Perfax blauw Methyl speciaal voor papieren behangen. Let erop dat je de poster maar heel dun insmeert met lijm om te voorkomen dat het behang te zwaar wordt als je het optilt en gaat scheuren. Het optillen en op de muur bevestigen van de poster moet met minimaal 2 personen gebeuren. Je kunt verder bovenstaande plakinstructies voor papieren fotobehang aanhouden.

Plakinstructies vliesfotobehang

De vlies fotobehangen zijn gemaakt van een kwaliteitsvlies fotobehang met als voordeel:
  • Veel sterker dan het standaard papieren fotobehang.
  • Zeer makkelijk te bevestigen omdat de lijm wordt aangebracht op de muur i.p.v. op het fotobehang.
  • Het behang kan met een licht vochtige doek worden schoongemaakt.

Het fotobehang wordt geleverd in banen en zijn genummerd zodat je weet welke volgorde je moet aanhouden. Afhankelijk van de maat van het fotobehang kan het zijn dat de laatste baan een witte strook heeft om tot de gewenste maat te komen. Deze strook kunt je voor het opplakken makkelijk lossnijden. Controleer voor het opplakken goed of je fotobehang compleet is en leg de banen naast elkaar. Zo check je op eventueel kleurverschil. Zorg dat je de banen in de juiste volgorde hebt klaarliggen, zodat je achter elkaar door kunt plakken. Neem bij eventueel materiaal - of fabricage fouten contact met ons op alvorens het behang op te plakken. Let op dat opplakken van het product aanvaarding van het fotobehang betekent.

Voor het plakkken van vlies fotobehang raden we de volgende stappen aan:

1. Muurvoorbereiding

De muur waarop het fotobehang geplakt wordt moet net als bij gewoon behang glad, vetvrij, droog en schoon zijn. Als er nog oude behangresten aanwezig zijn dan moeten deze eerst met een spatel verwijderd worden. Eventuele gaten moeten gedicht en glad gemaakt worden. Houd er rekening mee dat bij fotobehang met lichte kleuren de muurkleur door kan schijnen. Wij adviseren daarom dat de ondergrond licht is en een egale kleur bevat. Bij donker gekleurd behang kan je de witte zijkanten van het behang vooraf iets donkerder maken met kleurkrijt. Bestaat het vermoeden dat de ondergrond sterk zuigt dan trekt de behanglijm zeer sterk in de onbehandelde muur. Gebruik dan een grondlaag die de zuigkracht van de muur wegneemt. Zorg voor een constante kamertemperatuur en vermijd tocht door ramen of deuren. Ook de verwarming moet niet te hoog staan, want dan droogt de lijm te snel en kan het behang weer loskomen van de muur. Een temperatuur van ongeveer 18 -21 graden Celsius is prima.


2. Lijm

Het vlies fotobehang van Fotobehangen.nl wordt zonder lijm geleverd. We raden aan lijm te gebruiken die geschikt is voor vliesbehang en die aangebracht wordt op de muur, bijvoorbeeld Perfax roll on behangplaksel. Je kunt deze lijm gelijk bij je fotobehang bestellen op onze website.


3. Opplakken vlies fotobehang

Breng de lijm gelijkmatig op de muur aan (niet op het behang), bij voorkeur met een roller. Begin met lijm voor (ruim) 1 baan en breng het behang per baan van boven naar beneden in de natte lijm aan en breng de banen strak stotend tegen elkaar aan. Zorg ervoor dat de eerste baan loodrecht geplakt wordt. Wrijf eventuele kreuken of luchtbellen weg met de handen of een spatel. Plak zo het hele fotobehang baan voor baan op de muur. Zo lang de lijm nog nat is, kan een baan eventueel nog losgehaald en opnieuw opgeplakt of verplaatst worden. Let op dat er niet teveel lijm aan de uiteinden zit want dan is er kans dat de lijm vlekken achterlaat buiten het fotobehang.

 

* In het geval dat je fotobehang is beschadigd gedurende het transport of onvolkomenheden vertoont, geef dit dan aan direct na ontvangst van je fotobehang en wij zorgen voor een passende oplossing. Fotobehangen.nl is niet verantwoordelijk voor het juist opplakken van het fotobehang.  
Opplakken van het fotobehang houdt aanvaarding van het product in! Na (gedeeltelijke) verwerking is reclameren niet mogelijk. We aanvaarden geen aansprakelijkheid voor kosten die ontstaan door het aanbrengen of verwijderen van het artikel.

Plakinstructies Airtex fotobehangen

Airtex is behang uit één stuk dat je in zijn geheel op de muur plakt. Hierdoor krijg je een naadloos behang op de wand. Airtex is een fijn geweven polyesterdoek en heeft als voordeel:
  • Het kreukt en scheurt niet en is krasvast
  • Zeer makkelijk te bevestigen omdat de lijm wordt aangebracht op de muur i.p.v. op het fotobehang.
  • Het behang is waterafstotend en makkelijk schoon te maken.


Voor het bevestigen van Airtex fotobehang raden we de volgende stappen aan:

1. Controleer het fotobehang

Let erop dat je voordat je begint met plakken controleert of het behang in orde is. Mocht je voordat je begint met plakken fabricagefouten tegenkomen, neem dan gelijk contact op met Fotobehangen.

2. Voorbereiding

Zorg voor een glad afgewerkte wand die schoon, droog en stof-en vetvrij is. Verwijder eventuele oude behangresten en maak gaten dicht en glad. Met latex afgewerkte muren moeten eerst worden gereinigd en ontvet. Sterk zuigende ondergronden moeten voorbehandeld worden. Het fotobehang wordt zonder lijm geleverd. Wij raden aan medium zware behanglijm te gebruiken die geschikt is voor zware wandbekleding en een kortharige vachtroller en/of blokkwast. Roer de lijm goed om voordat je begint. Let op dat geen behanglijm gebruikt die speciaal bedoeld is voor vliesbehang.

3. Opplakken Airtex fotobehang

Rol het behang zo op dat je de print later van links naar rechts af kunt rollen. Saus de wand royaal in met de behanglijm. Zet het behang links bovenin aan op de wand en rol de print rustig af. Oefen hierbij druk uit aan de bovenzijde. Zolang de lijm nog nat is, kan je het behang verschuiven of loshalen. Als de print goed is geplaatst kan je deze met een spatel aanduwen. Werk hierbij van boven en het midden naar buiten toe. Snijd nu eventueel de randen en andere overtollige materiaal weg en duw de randen nog eens extra aan met een spatel. Verwijder lijmresten op de print met schoon water en droog het oppervlak na. Indien het fotobehang niet aan een rand begint, maar midden op de muur dan moet er niet te veel lijm op de zijkanten gesmeerd worden. De lijm zou vlekken op de muur achter kunnen laten. Mocht je een lijmvlek zien, verwijder de lijm dan direct met een vochtige spons en maak deze weer deppend droog.

* In het geval dat je fotobehang is beschadigd gedurende het transport of onvolkomenheden vertoont, geef dit dan aan direct na ontvangst van het fotobehang en wij zorgen voor een passende oplossing. Fotobehangen.nl is niet verantwoordelijk voor het juist opplakken van het fotobehang. 
Opplakken van het fotobehang houdt aanvaarding van het product in! Na (gedeeltelijke) verwerking is reclameren niet mogelijk. We aanvaarden geen aansprakelijkheid voor kosten die ontstaan door het aanbrengen of verwijderen van het artikel.

Plakinstructies Behangcirkels

Onze behangcirkels zijn zelfklevend, dus erg handig want er komt geen behanglijm bij te pas. Ze zijn gemaakt van polyester wat een textielsoort is en worden uit één stuk geprint. Ze hebben een matte uitstraling en zijn kreukvrij. De behangcirkel plak je op een droge, gladde en schone ondergrond zonder stuctuur. Laat geverfde wanden wel minimaal drie weken drogen en je plakt ze beter niet op een muur die geverfd is met verf op siliconen basis omdat het daar niet goed op hecht. Ook op een muur met slechte kwaliteit muurverf, met vuilafstotende muurverf, extra matte muurverf of kalkverf blijven de behangcirkels niet goed hechten. De behangcirkel is niet geschikt om op een muur te plakken die behangen is. Zorg dat de temperatuur van de ondergrond en omgeving tussen de 10 en 32 graden is wanneer je de sticker op gaat plakken.
Je plakt de behangcirkel eenvoudig op de muur door het folie van de achterkant te verwijderen zodat de lijmlaag vrijkomt. Bij de kleinere afmetingen kan je het folie er in één keer afhalen en de sticker in zijn geheel opplakken. Bij de grotere afmetingen kan het handig zijn om slechts een stukje van het folie los te trekken. Begin aan de bovenzijde van de behangcirkel en trek het folie een stukje los. Vervolgens plak je de sticker op de muur en strijk je hem glad. Daarna trek je weer een stukje van het folie los en strijk je weer over het stukje van de sticker die vrij is gekomen om hem op de muur te plakken. Zo ga je door tot je de gehele folie eraf hebt gehaald en de behangcirkel opgeplakt is. Je kan de ze zelf herpositioneren mocht je de behangcirkel niet op de juiste plek hebben geplakt.